Info.cz: Odklad brexitu do roku 2021: Poslední řešení, nebo ďábelský plán jak udržet Británii v EU?

Náš Vladimír Bartovic komentoval možné odložení brexitu do roku 2021 pro Info.cz.

Ve snaze zabránit brexitu bez dohody navrhuje Evropská unie prodloužit odložit odchod Spojeného království až o 21 měsíců.

Myslím, že se jedná o celkem překvapivý návrh, podle mě by ale skutečně mohl být efektivním řešením problému. Minimálně by vyřešil problém severoirské pojistky, protože v takovém případě by její uvedení v platnost nebylo nutné. V konečném důsledku by to ale přineslo výhodnější pozici i Británii.

Postavení Británie by tedy bylo výhodnější a období 21 měsíců by se pak mohlo využít k tomu, aby se spolu s výstupovou smlouvou dojednaly i obchodní vztahy. V momentě odchodu by tak vztahy mezi EU a Británií mohly začít okamžitě fungovat podle dojednané obchodní smlouvy, už bez nutnosti přechodného období.

Nehrozí však, že Británie z EU nakonec neodejde?

Samozřejmě nevylučuji, že na pozadí může být i toto myšlení – v minulosti se například Donald Tusk vyslovil v tom smyslu, že by byl rád, kdyby si Británie rozhodnutí vystoupit z EU rozmyslela. Nemyslím si ale, že by bylo zabránění brexitu primárním záměrem.

Zastánce tvrdého brexit by vidina odkladu mohla přimět, aby hlasovali pro dohodu premiérky Theresy Mayové.

Tvrdí brexiteeři si to na poslední chvíli skutečně mohou rozmyslet a obhájit si podporu Mayové jako menší zlo, než by bylo případné prodloužení členství o další téměř dva roky. Dovedu si tedy představit, že by to mohlo na určitou část tvrdých brexiteerů tímto způsobem zafungovat

Komplikace ze strany členských zemí EU podle Bartovice nehrozí.

Pokud by to bylo něco, na čem by se shodla většina členských zemí EU a podpořila by to i Velká Británie, nemyslím si, že by to některá členská země zablokovala. Jít na hranu totiž není v zájmu žádné členské země

Myslím, že by to mohlo získat podporu u labouristů a u těch poslanců Konzervativní strany, kteří prosazují brexit s dohodou. Uvidíme ale, jak se to vyvine. Já to beru spíš jako poslední šanci v případě, že by britští poslanci dohodu Mayové opětovně neschválili. Pak si dovedu představit, že by tato úvaha prodloužit brexit o 21 měsíců byla na pořadu dne. Určitě ale ne před hlasováním.

Celý článek si můžete přečíst na webu Info.cz.

#EU #Evropská unie #Velká Británie #Spojené království #Brexit

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org