ČT Studio 6: Velká Británie před volbami

Náš ředitel Vladimír Bartovic byl hostem ranního infoservisu ČT1 – Studio 6, kde komentoval nadcházejicí volby ve Velké Británii.

Náš ředitel Vladimír Bartovic komentoval dne 7. června 2017 v ranním infoservisu České televize nadcházejicí volby ve Velké Británii.

K otázce, co by pro Theresu Mayovou znamenalo nezískat většinu parlamentu (a jak to podle volebních průzkumů zatím vypadá), se vyjádřil takto:

Začal bych tím, že to není uplně jisté: musíme rozlišovat dva typy průzkumů – jeden typ (ukazující volební preference), nám toho moc neřekne, jelikož se ve Velké Británii volí většinově a v malých okrscích; druhý, mnohem důležitější, cílí na projekci počtu míst v parlamentu. Tam prozatím, krom průzkumu YouGov, konzervativci v čele s Theresou Mayovou většinu získávají. 

V reakci na otázku, zda je Theresa Mayová schopná splnit slib silnějšího mandátu pro vyjednávání o Brexitu (tedy její důvod pro vyhlášení předčasných voleb), odpověděl:

Právě v tom se průzkumy velmi liší – na jedné straně ukazují silnější většinu, než je v současnosti, a to až o 20-30 poslanců; avšak ten jeden průzkum, který často bývá citován, ukazuje, že většinu nezíská. To by pro Mayovou znamenalo obrovský problém. Zajímavé je, že právě tento průzkum je i důvěryhodnější, než ostatní, jelikož má větší počet respondentů. Riziko, že Mayová většinu nezíská, je tedy veliké.

V návaznosti na konstatování, že trend propadu podpory Mayové je jasný, se vyjádřil k důvodům takového propadu:

V otázce ztráty podpory hraje roli více faktorů. Jedním z nich je každopádně rozhodně několik chyb ve volební kampani. Mezi nejvýraznější bych zařadil to, co novináři označují jako prosazení 'daně z demence' – její návrh uplatnění majetkové daňe na sociální služby, které se poskytují starším lidem. Takto by se do nároku na tyto sociální služby počítal vlastněný majetek nárokujicích osob (...) Jako další faktor vidím její nejistotu v určitých otázkach a změnu volební taktiky, která způsobuje nejistotu i u voličů. Navíc její soupeř, Jeremy Corbyn, je přesně typ politika, který se vyhraňuje vůči elitám, a tím jak mu to získává popularitu u voličů lehce připomíná Sanderse z amerických primárek.

Celý rozhovor můžete shlédnout na stránkách České televize.

#Velká Británie #volby #UK #Theresa May #Jeremy Corbyn

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org