RTVS: Velká Británie zvažuje zavedení pracovních povolení pro občany EU

Náš ředitel Vladimír Bartovic hovořil pro Rádio Slovensko RTVS o napjaté situaci okolo nastavení ekonomických vztahů mezi Velkou Británií a EU po Brexitu.

Od nové vlády Theresy May se očekává snížení počtu imigrantů ze zemí EU na britském trhu práce. Toho by nová ministryně vnitra Amber Rudd chtěla dosáhnout zavedením pracovních povolení pro občany EU. Dosavadní odpověď z Bruselu však vždy zněla, že chce-li Spojené království participovat na Evropském jednotném trhu, musí zachovat na svém území volný pohyb osob.

Patová situace však podle Vladimíra Bartovice pravděpodobně skončí ústupkem Evropské komise v podobě prozatímního přechodného období, během kterého by Velké Británii byl umožněn přístup na Evropský jednotný trh, ale zároveň by jí byla ponechána určitá autonomie v rozhodování o omezení volného pohybu osob.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde v čase [15:30 - 17:45]

#Brexit #volný pohyb osob #Amber Rudd

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org