Radio Z: V Německu poblíž hranice s Polskem v uplynulých dnech zadrželi stovky blízkovýchodních migrantů, ti se do EU dostali přes Bělorusko

Výkonný ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Martin Vokálek se vyjádřil k aktuálnímu dění na bělorusko-polské hranici. Právě kvůli migraci prodloužilo Polsko na hranici s Běloruskem stav nouze. O problému bude jednat europarlament.

 

Moderátor: Dá se čekat, že to bude jen formální jednání europoslanců, je tam vůbec nějaký prostor či nástroj, jak přispět k řešení situace?

Martin Vokálek: Téma Běloruska v současném jednání není jedno z těch nejdůležitějších nosných témat nad kterým by europarlament diskutoval, ale to téma je stále důležité. Co se týká nějakých nástrojů, tak já bych možná očekával, že může dojít k tomu, že Evropský parlament bude doporučovat Radě EU nějaké zintenzivnění sankcí, které jsou proti Bělorusku vedeny a možná případně i nějaké posílení ochrany hranic mezi Polskem a Běloruskem. Včera se na hranicích sešel ředitel Frontexu s představitelem polského ministerstva vnitra a probírali kontrolu hranic a shodli se na tom, že je poměrně dobře zabezpečená, ale ta situace je samozřejmě stále napjatá.

#Bělorusko #Polsko #EU #hranice

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org