ČT24: Británie: Poslanci začínají debatovat o brexitu

Náš Vít Havelka byl hostem Studia ČT24, kde komentoval probíhající debatu britského parlamentu o odchodu Velké Británie z EU.

Co přinese? Co se za těch pět dnů dozvíme o Velké Británii, o britském parlamentu, o Britech? 

Počítám s tím, že debaty v britském parlamentu, jak je již tradicí, budou velice divoké a můžeme být svědky velice kvalitních výstupů politiků. Je však otázkou, jestli samotné projevy poslanců budou nějakým způsobem směrodatné pro to, jak se nakonec bude hlasovat. Já očekávám, že v podstatě to, jak se rozhodnou jednotliví poslanci britského parlamentu se bude rozhodovat spíše v zákulisí než na jednání pléna. 

Bude se to teprve rozhodovat nebo už je rozhodnuto? 

To je velice těžké v tuto chvíli říct. Ta situace je taková, že v okamžiku, když všichni udělají to, co říkají, to znamená, že ti, co nesouhlasí s dohodou, budou hlasovat proti a ti, co souhlasí, tak budou hlasovat pro dohodu, tak ta rozvodová smlouva mezi Evropskou unií a Velkou Británií nemá šanci v britském parlamentu projít. Těch nastávajících pět dní je v podstatě poslední šancí pro premiérku Theresu Mayovou, jak prosadit v parlamentu dohodu, kterou dojednala s Evropskou unií.

Čím bude ty nerozhodnuté a možná i odpůrce přesvědčovat? 

Já tam vidím takové dvě argumentační linie. Ta první míří, řekněme, na zástupce, kteří podporují ten tvrdý Brexit. Ta bude argumentovat, že v okamžiku, když nepřistoupí na tu její dohodu, hrozí, že Velká Británie vůbec z EU nevystoupí a že může přijít o křeslo a mohou být nové volby, kdy se dostane k moci Labour Party. Tak to je ta argumentace mířená směrem k tvrdému jádru britských konzervativních politiků. Ta druhá argumentační linie ta bude mířena směrem k poslancům Labour Party, těm umírněným zastáncům členství v Evropské unii a ta bude zase argumentovat, že ta její dohoda v podstatě otevírá možnost vyjednat cosi, co bude členství v EU blízké a oni budou mohou mít nadále kontrolu nad tím, jakou dohodu o budoucích vztazích nakonec Velká Británie s Evropskou unií nakonec uzavře.

Celý vstup Víta Havelky najdete v archivu ČT24 [3:30 - 10:20]. 

#Brexit #Theresa May

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org