Info.cz: Brexit se blíží, Mayová ale týden přešlapuje na místě. Spasí ji setkání s Junckerem?

Vladimír Bartovic komentoval pro Info.cz nadcházející schůzku britské premiérky Theresy Mayové a předsedy Evropské Komise Jean-Claude Junckera.

Britská premiérka podle Bartovice musí najít kompromis jak uvnitř Dolní sněmovny, tak s Evropskou unií. To jí komplikuje manévrovací prostor.

Podle mě to je v první řadě důsledek toho, že neví, o co mají Evropskou unii vlastně žádat. Evropská unie se vyjádřila jasně, že bude rozvodovou smlouvu otevírat – tento signál byl zcela jednoznačný. V Británii proto řešili, jak k tomu přistoupit, tak aby tuto podmínku splnili. Následně proto směřovali k tomu usilovat o dodatek ke smlouvě o vystoupení. Tento plán ale opět narazil na odpor European Research Group – tedy skupiny tvrdých brexiteerů v rámci Konzervativní strany, které se toto řešení nezdá dostatečné a říká, že kdyby to mělo být řešeno touto formou, byli by pravděpodobně znovu proti smlouvě o vystoupení.

Druhý důvod může být to, o čem se spekuluje už od prosince – že se Mayová bude snažit hlasování o brexitové smlouvě prodloužit do momentu, kdy už se brexiteeři leknou, že pokud smlouvu neodsouhlasí, žádný brexit nakonec nebude. Jde tedy o časový nátlak na poslance. První důvod je ale důležitější – oni podle mě opravdu nevědí, s čím by za Evropskou unií měli přijít

Celý článek si můžete přečíst na webu Info.cz.

 

#EU #Evropská unie #Velká Británie #Spojené království #brexit

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org