Pravda.sk: Únia by sa musela rozšíriť, aj keby nechcela

Náš Vladimir Bartovic odpovídal na otázky redaktora serveru Pravda ohledně 15 let České republiky v EU a jejího dalšího směřování.

Bolo to do značnej miery symbolické ukončenie rozdelenia Európy, ktoré spôsobila druhá svetová vojna. Rýchlo sa však ukázalo, že veľkým rozšírením Európskej únie 1. mája 2004, keď sa jej členom stalo aj Slovensko, sa dejiny neskončili. EÚ je dnes iná ako pred 15 rokmi, a nie je to len preto, že je v nej viac krajín.

Vladimír Bartovic se mimo jiné vyjádřil takto:

"Keď počujeme hlasy v západných krajinách, ktoré akoby ľutovali, že únia je dnes väčšia, tak je to prejavom skôr akejsi momentálnej frustrácie. Vidíme to na príkladoch, keď sa únia nevie na niečom dohodnúť. Typickým prípadom bola migračná kríza. Západoeurópske krajiny mali pocit, že tí východniari blokujú riešenie,“ pripomenul pre Pravdu Vladimír Bartovic, riaditeľ pražského Inštitútu pre európsku politiku – EUROPEUM. "Sme svedkami aj frustrácie niektorých politikov z vnútropolitického vývoja v krajinách ako Poľsko, Maďarsko či Rumunsko. Nemyslím si však, že si niekto skutočne vážne myslí, že k rozšíreniu nemalo dôjsť,“ vyhlásil Bartovic.

Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

#EU #V4 #Česká republika #Výročí #15 let

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org