Denník N: Neformální summit v Bratislavě

V očekávání summitu 27 lídrů členských zemí EU v Bratislavě náš vedoucí výzkumu Martin Michelot poskytl rozhovor pro slovenský Denník N.

Již za tři dny, v pátek 16. září, se uskuteční první setkání zástupců všech států Unie od Brexitu. Politický význam summitu roste právě kvůli odchodu Británie z EU, s nímž se pojí diskuze o budoucím směřování Evropy. Je oprávněné se domnívat, že tato diskuze bude probíhat právě na platformě neformálního summitu v Bratislavě.

Martin Michelot přikládá summitu zásadní význam kvůli rostoucímu rozdílu v ochotě jednotlivých členských států dále se integrovat. Tato divergence stojí za potenciálním vznikem takzvané vícerychlostní Evropy.

„Veľmi dôležitou symbolikou samitu bude aj vývoj dvojrýchlostnej Európy, obzvlášť dôležité to bude pre V4, aby po vyhláseniach svojich lídrov naskočili rýchlo na ten vlak. Veľmi ťažko však čakať od samitu nejakú kultúrnu revolúciu.“

Náš vedoucí výzkumu je dále toho názoru, že slovenský premiér se pokusí využít summitu k demonstraci síly na domácí politické scéně, kde autoritu jeho vlády podkopávají například korupční skandály ministra vnitra Roberta Kaliňáka.

Celý rozhovor si můžete přečíst na webových stránkách Denníku N.

#Bratislava #summit #Brexit #V4 #vícerychlostní Evropa

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org