TA3: Summit EU v Bruselu

Naše výzkumná spolupracovnice Zuzana Stuchlíková okomentovala summit EU v Bruselu, kde se sešli zástupci členských států aby projednali důležitá témata včetně budoucích vztahů s Velkou Británií nebo zpřísnění emisních cílů k roku 2030. V komentáři shrnuje důležité body summitu a výsledky jednání z prvního dne.

"Jednání se nezúčastnili zástupci velké Británie, jednalo se jen o jednání lídrů současné sedmadvacítky. Dospěli k tomu, že z jejich strany panuje shoda na jednotném přístupu a také k tomu, že by se další tři týdny ještě jednat mohlo. Dále by se především jednalo o časové možnosti uzavření těchto jednání. Zástupci členských států zároveň však upozornili, že z jejich strany již není velký prostor k nějakým dalším ústupkům, a že očekávají právě tyto ústupky spíše od Velké Británie."

"Očekávání v tématu zpřísnění emisních cílů v tuto chvíli nebyla příliš vysoká. Jednalo se o první diskuzi o posunutí hranice na cíl snížení emisí o 55 % oproti stavu v roce 1990 oproti současným 40 % o kterých byla shoda doteď. Jednalo se o první diskuzi a v zásadě se dá říci, že šlo o úspěch, protože všichni lídři podpořili názor, že by Evropská unie by měla být ambicioznější ve svých cílech. Další debata byla odložena na prosinec, kdy bychom měli vidět, zda nabyde nějakých konkrétních čísel pro jednotlivé státy. "

Celý komentář si můžete poslechnout zde.

#EU summit #klima #emise #brexit

Zuzana Stuchlíková
Výzkumná spolupracovnice

Expertiza: instituce EU, právní stát, střední Evropa

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org