Energie bez emisí: Útlum fosilních paliv je jasný, největší výzvou je vyřešit surovinovou závislost

Hostem podcastu Energie bez emisí vystoupil jako host náš výzkumný pracovník Michal Hrubý. Odpovídá na otázky, které se týkají např. problematiky aktuálních cen energií a jejich dalšího možného vývoje, jaké dopady bude mít klimatická změna na průmysl, jaká je strategie státu nebo jak se k situaci staví stát.

Krátkodobě je řada možností, jak šetřit energie, jak navigovat třeba i domácnosti, vysvětlovat jim, jaké mohou mít benefity z možných změn. Šetřit ale není pro každého lehké. Vidíme, že úspory už vznikají, ale zima teprve přichází a skutečně studené dny ještě nepřišly. Spousta domácností se ocitá ve velmi nevýhodné pozici, nebude pro ně vůbec lehké energiemi spořit. Proto je tu role státu a i Evropské unie, aby našly cestu, jak těmto lidem pomoct. Vidíme, že nejde o to se bavit jen o ceně plynu a elektřiny, ale že potřebujeme jiné koncepční uvažování. Energie jako komodita zkrátka do budoucna bude cennější.

Na začátku války jsme slyšeli, že Green Deal je mrtvý, ale opak je pravdou. Jednotivé strategie se teď zpřesňují, na výhledu do roku 2050 se nic nemění a naopak vznikají praktičtější plány třeba do roku 2030, které jsou výrazně realistické, jako třeba plán REPowerEU.

Celý podcast k poslechu zde.

#energetická krize #ceny #EU #Čína #Rusko

Michal Hrubý
Výzkumný pracovník

Expertiza: zelená ekonomika EU, těžký průmysl, doprava

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org