ČT24: Soudní dvůr EU jedná o Británii a brexitu

Vít Havelka byl v úterý 27.11 hostem Studia ČT24 kde komentoval probíhající odchod Velké Británie z EU.

Je premiérka Theresa Mayová skutečně jediná, kdo stojí za současnou dohodou o vystoupení Velké Británie z EU? Podaří se jí dohodu prosadit v britském parlamentu přes nesouhlas mnoha poslanců?

Ta dohoda ve Velké Británii skutečně moc zastánců nemá. Jsou s ni nespokojeni jak příznivci tzv. tvrdého brexitu, to jádro konzervativců, nejsou s ni spokojeni ani labouristé, kteří by zase rádi Británii ponechali, pokud možno, na jednotném trhu a pak je velká část poslanců, která by viděla ráda Velkou Británii nadále jako člena Evropské unie. Pokud všichni politici tak, jak se vyjadřují dodrží slovo, tak dohoda toho jedenáctého parlamentem neprojde. (...) Pokud všichni budou stát za tím, co říkají, tak ta dohoda nemá šanci v britském parlamentu projít.

Co obchodní dohoda mezi Velkou Británií a USA, kde v tuto chvíli stojí Donald Trump?

Když se podíváme na tu rozvodovou dohodu, tak Velká Británie nebude moci vyjednávat se Spojenými státy obchodní dohodu minimálně do konce přechodného období, které může být pak ještě o dva roky prodlouženo. V okamžiku, kdy by byla uplatněno tzv. záložní řešení, kdy Severní Irsko by zůstalo členem jednotného trhu a Velká Británie by zůstala v celní unii s EU, tak možnost vyjednat obchodní dohodu se Spojenými státy by pak byla taky velmi omezená. 

Mohla by Velká Británie zůstat třeba jen v Evropském hospodářském společenství, jako třeba Norsko? A co stížnost některý poslanců britského parlamentu k Soudnímu dvoru EU?

Na celý vstup Víta Havelky se můžete podívat v archivu ČT24 [37:54 - 44:35].

#ČT24 #Studio #Brexit #obchodní dohoda #dohoda

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org