Teraz.sk: Analytička Novotná žiadny scenár o budúcnosti EÚ nevylučuje

Naše Tereza Novotná v rozhovoru pro slovenský zpravodajský portál Teraz.sk komentovala budoucnost EU po Brexitu.

Naše Tereza Novotná v článku pro slovenský zpravodajský portál Teraz.sk komentovala dopad Brexitu na EU. Očekává tvrdá a složitá vyjednávání o Brexitu, po kterých by mohlo následovat ve vztazích Británie s Unií několikaročné přechodné období.

"Zaujímavé je, že keď diskutujem so svojimi britskými kolegami, tak stále hovoria o brexite a ako na tom bude Británia. V Bruseli ja zase diskusia skôr o tom, čo bude s Úniou než o brexite," vyhlásila Novotná.

Privítala, že predseda EK Jean-Claude Juncker v stredu predložil päticu možných scenárov vývoja Únie a očakáva od lídrov členských štátov, že si niektorý z nich vyberú. Nemecko a Francúzsko sa už vyjadrili za model viacrýchlostnej EÚ.

"Ja si myslím, že jedným zo zmyslov toho prejavu bolo ukázať, že pozitívnych scenárov nie je veľa," skonštatovala analytička think-tanku EUROPEUM zo Slobodnej univerzity v Bruseli. Únia sa podľa nej pre brexit ocitla v krízovom momente a súhlasí preto s Junckerom, že práve teraz je vhodný čas na debatu o jej budúcnosti.

Novotná poukázala na to, že Úniu je možné reformovať aj bez otvárania európskych zmlúv, napríklad zmenami v eurozóne alebo v obrannej spolupráci. "Ideálne by bolo reformovať zmluvy, ale to je náročný proces, na ktorý nie je čas ani nálada," vysvetlila Novotná.

 

"Myslím si, že šance na soft brexit sú čím ďalej, tým menšie, najmä pre politiku Spojeného kráľovstva, nie pre postoj EÚ," uviedla Novotná. Z postoja Londýna má pocit, že smeruje k tvrdému brexitu. Nezodpovedanou otázkou je, či bude mať Spojené kráľovstvo prístup na európsky trh, čo predznamenáva zložité rokovania.

Zmienky o možnom zvrátení brexitu z hornej komory britského parlamentu alebo od expremiéra Tonyho Blaira označila za neskoré a neuskutočniteľné. Na druhej strane očakáva, že Theresa Mayová sa pod tlakom parlamentu pokúsi vyrokovať nejaké výnimky pre občanov EÚ pracujúcich na Britských ostrovoch.

"Pokiaľ viem, tak v súčasnosti, keď chce človek požiadať o trvalý pobyt v UK, musí úradom dať svoj pas na dobu, kým sa žiadosť nevybaví, čo môže byť aj niekoľko mesiacov," vysvetlila Novotná. Viacero žiadateľov aktívne cestuje a preto dalo britským úradom napríklad kópiu pasu, čo viedlo k zamietnutiu žiadosti.

Analytička poukázala na fakt, že z rôznych podobných "nezmyselných administratívnych dôvodov" bolo zamietnutých 28 percent žiadostí o trvalý pobyt v Spojenom kráľovstve. Dodala, že kým je ešte Británia členom EÚ, nemôže voľnému pohybu osôb zo dňa na deň zabrániť, ale uvedeným spôsobom ich dokáže skomplikovať.

"Určite si myslím, že je možné vyrokovať nejaké prechodné obdobie, napríklad päť rokov, aby sa umožnilo občanom EÚ, ktorí žijú v Spojenom kráľovstve, vyriešiť si svoju situáciu," uzavrela Novotná.

Celý rozhovor si můžete přečíst na stránkách Teraz.sk zde.

#EU #Brexit #Velká Británie

Tereza Novotná
Výzkumná spolupracovnice

Expertiza: evropská zahraniční politika, Severní a Jižní Korea a jihovýchodní Asie; Evropská služba vnější činnosti (EEAS), Delegace EU; transatlantické vztahy a obchod; rozšiřování EU a evropské instituce; německá zahraniční a domácí politika (zejména ve východních částech Německa).

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org