Český rozhlas plus: Chce po nás Evropská komise, abychom se zaručili za půjčky zemím, které byly neodpovědné?

Náš Vít Havelka pro Český rozhlas plus komentoval postoj premiéra Andreje Babiše k finanční plán Evropské unie na obnovu evropské ekonomiky.

Je to správně položená věta, že Evropská Komise po nás chce, abychom se zaručili za půjčky zemím, které byly neodpovědné? 

Já si myslím že to, není pravda, původně se v médiích objevovalo, že v rámci nového fondu Nex Genration EU by Česká republika měla být zhruba 16 miliard v mínusu. Nicméně, to byly pouze odhady a prvotní výpočty. Dnes člověk pořádně nedokáže spočítat jaká ta čistá pozice České republiky nakonec bude, protože bude záležet na tom, jak se bude vyvíjet naše ekonomika a kolik budeme platit do evropského rozpočtu apod. V zásadě co nám říkal zástupce ministerstva financí při debatě EUROPEA o víceletém finančním rámci, že ať to počíta ministerstvo jak chtěli, tak v podstatě vždy Česká pozice vycházela jako čistá, že budeme dostávat více. Čili neplatí to, že bychom my, jako Česká republika, do toho fondu zaplatili více, než kolik bychom z něj nakonec dostali. 

Celý rozhovor si můžete pustit zde od 14 hodin 07 minut. 

#EU #Česká republika #Ekonomika

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org