ČT24: Hodnocení brexitu a příprava summitu EU

Náš ředitel Vladimír Bartovic byl hostem Studia ČT24, kde komentoval současný stav Evropské unie po Brexitu, budoucí vývoj a chystaný summit EU.

Ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Vladimír Bartovic komentoval pro Studio ČT24 současný stav EU v kontextu vyjednávání o Brexitu a příprav na nadcházející summit EU. 

I když má Velká Británie tradičně dobré transatlantické vazby, navázání na EU je stále velmi silné. Srovnáváme řádově nesrovnatelné věci.

Velká Británie je exportní teritorium pro evropské zboží, Evropská unie je pro Británii důležitější z hlediska služeb. V každé oblasti jeden z partnerů tahá za kratší nebo delší konec. (...) Pokud EU zachová jednotu, bude VB ve vyjednávání slabším partnerem.

V rámci summitu Evropské rady proběhne po dvou letech první jednání Euro summitu. Správně by tam Česká republika neměla mít přístup, protože nepodepsala fiskální kompakt. Donald Tusk se ale rozhodl udělat výjimku a Česká republika stejně jako Chorvatsko budou přizváni. Nadcházející summit bude velmi důležitý, protože se bude poprvé projednávat konkrétní agenda navržená Jeanem-Claudem-Junckerem. 

Záznam celého rozhovoru je dostupný na webu Studia ČT24.

 

#Brexit #summit EU

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org