ČT24: Hlasování o brexitu v úterý možná nebude

Evropský soudní dvůr vyjádřil své přesvědčení, že Britové mohou jednostranně odvolat aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy. Vít Havelka komentoval toto rozhodnutí pro Studio ČT24.

Evropský soudní dvůr vyjádřil své přesvědčení, že Britové mohou jednostranně odvolat aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy. Jaký by mohl být nejpravděpodobnější vývoj v nadcházejících dnech v otázce brexitu? 

Podle těch posledních zpráv je zatím jisté, že nějakým způsobem ta dohoda dojednaná Theresou Mayovou v Bruselu je stále na stole, ačkoliv většina poslanců s ní nesouhlasí a teď jde o to, zda-li parlament bude hlasovat o dohodě či nikoliv.

Všichni v EU by byli velice rádi, pokud by Velká Británie zůstala v Evropské unii, ale máte pravdu, že Velká Británie má velké množství výjimek, má rabat - slevu na platby evropského rozpočtu. Jsou to věci, které si Velká Británie vyjednala v průběhu rozvoje evropské integrace a celý ten systém to znepřehledňovalo. Co je určitě cítit ze všech stran v rámci EU, je to, že s těmito výjimkami by se pokud možno měl udělat rychlý konec.

Celý rozhovor s Vítem Havelkou je možné si pustit v archivu Studia ČT24 [0:00 - 8:46].

#Brexit #Theresa May

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org