ČT24: Výsledky voleb v Británii

Náš výzkumný pracovník Michal Vít byl hostem ve studiu ČT24, kde komentoval výsledky nedávných parlamentních voleb v Británii.

Náš výzkumný pracovník Michal Vít byl hostem ve studiu ČT24, kde komentoval výsledky nedávných parlamentních voleb v Británii.

Výsledky voleb, stejně tak jako dosavadní kampaň, v zásadě nebyla determinovaná tématy Evropské unie, ale spíše otázkou vnitropolitického rozložení sil, a tedy i výsledkem o pozici Theresy Mayové. Z tohodo pohledu dokázala Mayová rychle zformovat relativně přesvědčivou většinu v parlamentu a tudíž i relativně přesvědčivou většinu v parlamentu. Z tohoto pohledu je třeba jednat rychle i s ohledem na počínající vyjednávání o Brexitu. Z tohoto pohledu tedy premiérka postupuje přímočaře a jasně.

Jde o to, aby počáteční politický signál byl vyslán zcela jasně: to je to, že Velká Británie nehodlá zahálet ve vnitřní politické krizi vůči vnějšímu světu, zejména tedy vůči Evropské unii. Jakým způsobem bude utvářená konkrétní dohoda se bude konkrétně odvíjet od toho, do jaké míry bude premiérka Mayová ochotna slevit ze svých proklamací o tvrdém Brexitu.

Celý rozhovor je dostupný na stránkách ČT24 v čase mezi [2:38 - 10:45] zde.

#ČT24 #Brexit #parlamentní volby #Theresa Mayová #Theresa May

Michal Vít
Výzkumný pracovník (do září 2018)

Oblasti zájmu: Politické strany, národní identita, V4

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org