RTVS: Diplomatická roztržka s Tureckem

Náš Christian Kvorning Lassen se pro RTVS vyjádřil k diplomatické roztržce mezi státy Evropské unie a Tureckem.

Náš Christian Kvorning Lassen se pro pořad Rádiožurnál o 12:00 v RTVS vyjádřil k diplomatické roztržce mezi státy Evropské unie a Tureckem.

V návaznost na turecké pozastavení přijímání uprchlíků z Řecka a vyhrožování, že jednostranně vypoví smlouvu o navrácení uprchlíků, se Christina Kvorning Lassen vyjádřil k situaci takto:

Turecku nejde přímo o smlouvu o navrácení uprchlíků, ale o silnější vyjednávácí pozici s Unii před referendem. Erdoganovi v podstatě ani tolik nevadí – na rozdíl od toho, jak se to snaží prezentovat na veřejnosti – že mu evropská strana ruší politické meetingy, použije to jako argument pro voliče, kterým chce dokázat, že Západ 'není o nic lepší' a též nedovoluje svobodu slova. 

Navíc vzhledem k faktu, že v dubnu proběhne v Turecku referendum, které má rozhodnout o posílení pravomocí Erdogana, doplnil, že:

Navíc zrušené politické meetingy mohou mobilizovat stoupence Erdgana, aby pro něj hlasovali a 'potrestali' tak Evropskou unii za její chování vůči Turecku.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v časech mezi [10:24 – 11:51] zde.

 
#Turecko #Erdogan #Evropská unie #dohoda o navrácení uprchlíků #migrace

Christian Kvorning Lassen
Zástupce ředitele & vedoucí výzkumu

Expertiza: Migrace/evropská migrační krize, zahraniční politika EU, mezinárodní právo týkající se humanitárních intervencí, skandinávská politika, populismus

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org