EURACTIV: Buď jsi s námi, nebo proti nám. Srbsko hazarduje se svou budoucností v EU

Naše výzkumnice Jana Juzová se vyjádřila pro portál Euractiv ohledně toho, jak nejednoznačná pozice Srbska ovlivňuje jeho přístupový proces do EU. Srbsko se jako jedna z mála evropských zemí odmítla přidat k protiruským sankcím, přestože podpořila územní celistvost Ukrajiny a přislíbila pomoc uprchlíkům. Roli, kterou zaujala tato západobalkánská země není překvapivá, protože již poslední dekádu balancuje mezi EU a Ruskem. V přístupovém procesu, dle naší výzkumnice, není aktuální pozice Srbska vůči Rusku největší problém, jelikož se Srbsko potýká také s dalšími nedostatky pro začlenění do EU.

„Zároveň je však třeba říci, že v přístupovém procesu Srbska jsou další velmi problematické body, zejména otázka Kosova, ale i vážné nedostatky v oblasti demokracie a vlády práva. Současnou krizi nevidím jako převratnou ve vztazích mezi Srbskem a EU, jelikož je v souladu s dlouhodobým trendem srbské zahraniční politiky."

Celý článek je dostupný zde.

#Srbsko #EU #sankce EU #Rusko #Ukrajina

Jana Juzová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: regionalismus, Visegrádská spolupráce, demokratizace a evropská integraci zemí západního Balkánu, proces rozšiřování EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org