CRoPlus: Suroviny nutné k přechodu na čistou energii jsou. Výzvou je doba nutná k jejich získání

K přechodu na čistou energii je nezbytný dostatek kritických surovin a materiálů, které tuto transformaci umožní. Do budoucna se dá očekávat, že spotřeba těchto zdrojů výrazně poroste. Jak se do budoucna bude vyvíjet snaha o dekarbonizaci EU? Toto téma rozebíral náš výzkumný pracovník Michal Hrubý v pořadu Studio Leonardo Českého rozhlasu Plus. Podle Hrubého není problémem nedostatek zdrojů, nýbrž čas, který je nutný k získání surovin. V souvislosti s tím upozorňuje na novou legislativní iniciativu Evropské komise, která směřuje k lepší časové koordinaci těžby kritických materiálů.

„Suroviny jsou k dispozici, ale doba trvání naplánování průzkumu, fyzického dosažení surovin, samotná těžba a zpracování se pohybuje u některých prvků okolo 10-15 let. Máme přehled o tom, v jaké míře jsou suroviny k dispozici, ale investice do těžby jako takové by musely přicházet už před desítky let, abychom mohli držet krok s tím, co je naplánované," říká Michal Hrubý.

„Před dvěma týdny přišla nová iniciativa Evropské komise. Nový zákon má načrtnout a nasměrovat konkrétní plány, jak kritické suroviny nejen těžit v rámci EU, ale také jak diverzifikovat naše dodavatele, od koho suroviny nakupovat, abychom se vyhnuli závislosti na jednom státu, jak je tomu nyní," dodává.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde

#dekarbonizace #Evropská unie #čistá energie #suroviny

Michal Hrubý
Výzkumný pracovník

Expertiza: zelená ekonomika EU, těžký průmysl, doprava

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org