ČT24: Mayová získala důvěru

Vít Havelka byl hostem Studia 6 ČT, kde komentoval situaci kolem brexitu v souvislosti s včerejším hlasováním o nedůvěře vládě.

Jak velký má dopad to, co se teď děje ve Velké Británii, na dění v Evropské unii? 

Dopad to pochopitelně má a to především z toho ohledu, že státy se musí daleko intenzivněji připravovat na možnost tak zvaného tvrdého brexitu. U nás v České republice například plánujeme přijmout speciální zákon, který má upravit postavení Britů v České republice po případném tvrdém brexitu. Státy jsou pak také nuceny, řekněme, spolu více komunikovat a řešit, jak dál postupovat v okamžiku, kdy Velká Británie bude chtít změnit něco v té rozvodové smlouvě nebo bude chtít prodloužit samotné vyjednávání. 

Dopadne ten případný tvrdý brexit na všechny země stejně, nebo ho některé země pocítí tvrději? 

Rozhodně na všechny země nedopadne stejně. Ten rozdíl ale není zas tak velký. Jestli si pamatuji na jednu analýzu, tak ta říkala, že nejvíce ohrožené je Německo, my jsme řekněme v té vyšší střední kategorii. Tam je spíše důležité zmínit, že každá ta země bude zasažena jinak. To znamená, že státy jako Francie, tam bude zasaženo jejich rybářství. Naproti tomu v České republice bude zasažen především automobilový průmysl. Čili se bude jednat spíše o jednotlivé sektory a záleží na tom, nakolik jsou tyto sektory významné v daném státě. 

Celý rozhovor si můžete pustit v archivu ČT24 [1:37:42 – 1:46:42].

#brexit #Velká Británie #Theresa May

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org