INFO.CZ: Brexit se odloží. Paralyzovaná Británie jinak z EU vypadne bez dohody, říká pro INFO.CZ expert

Vladimír Bartovic komentoval pro INFO.CZ hlasování o brexitové dohodě.

Vladimír Bartovic komentoval pro INFO.CZ hlasování o brexitové dohodě. Text dohody vyjednaný britskou premiérkou Theresou Mayovou zamítlo 432 poslanců, pro bylo pouze 202. Mayovou dnes čeká hlasování o nedůvěře, podle očekávání jej ale ustojí.

Souhlasím, že dnešní hlasování Mayová ustojí. Jsou to dvě různé věci – ze strany konzervativních poslanců je jedna věc hlasovat proti dohodě s EU a druhá věc je dát si gól a sestřelit tak vlastní vládu. To oni neudělají, neočekávám tedy, že by dnes britský parlament vyslovil premiérce nedůvěru.

Je to totální chaos a patová situace. Zkrátka nejsou schopni se domluvit, jakým způsobem odejít z Evropské unie a jak s ní mají být nastaveny další vztahy. Konsenzus neexistuje na úrovni Konzervativní, ani v rámci Labouristické strany. Shoda tedy nepanuje uvnitř dvou největších stran, natož aby se našla napříč celou politickou scénou. Jediné strany, které mají jednotný názor, jsou Skotská národní strana a liberální demokraté, které chtějí zůstat v Evropské unii.

Celý rozhovor s Vladimírem Bartovicem si můžete přečíst na stránkách info.cz.

#Brexit #Dohoda o brexitu #Theresa May

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org