RTVS: Brexit summit

Náš ředitel Vladimír Bartovic odpovídal v SRo na otázky týkajícící se Brexitu a vývoji ve vyjednávání.

K otázce na to, jak rychle samotné vyjednávání na summitu proběhlo se vyjádřil takto:

Podľa všetkých informácií o tej vyjednávací smernici nediskutovali, tá smernica bola predjednaná dopredu, je dosť všeobecná na to aby uspokojila priority všeckých krajin EÚ a sústredí sa hlavně na tie oblasti kde existuje zhoda. Jeden nemenovaný diplomat EÚ spomenul, že je to zároveň aj poslední moment kedy takáto zhoda v EÚ panuje a zo až tých jednotlivé vyjednávanie následne zistí kde sa záujmy členských krajín líšia.

Komentář k finančnímu vyrovnání:

Já si myslím, že ano, že to bude veľmi ťažké. Jedna sa o peniaze a je to otázka veľmi citlivý aj pre Britskú premiérku Theresa Mayovou, za předpokladu, že zostane premiérka po těch predčasných voľbách v Júni. Účet, ktorý EÚ vystavila, těch 60 miliárd je samozřejme to maximum čoho EÚ chce dosiahnut. V najnovšej vyjednávací smernicích Komisie, ktoré zatím neboly schválené, ale unikly na veřejnost se jedná aj o takých absurditách, že EÚ by mala žádať preplatenie nákladov na Presťahovanie dvoch agentúr, ktoré v súčasnosti sídlí vo Veľkej Británii, takže z tochto je evidentné, že EÚ teraz žáda maximum, aby mohla postupně zlevovat.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde v čase [1:15-26:00].

#Brexit #Theresa May #Summit #vyjednávání #Velká Británie

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org