ČRo Plus: EU summit se západním Balkánem ve Slovinsku – Jaká je současná situace?

Výzkumná pracovnice našeho Institutu Jana Juzová se v ČRo Plus vyjádřila k současné situaci ohledně Summitu EU se západním Balkánem ve Slovinsku. O tom, jak se stavět k zemím západního Balkánu, které mohou potencionálně do Evropské unie vstoupit, ale i proč počítá Evropská Unie s modelem postupného vstupu.

Moderátor: Mohla by na tomto summitu ve Slovinsku zaznít nějaká konkrétní data, co se týká dalších přístupových rozhovorů?

Jana Juzová: Ta ambice tam údajně byla, z toho co víme tak slovinské předsednictví se pokusilo do společné deklarace, kterou lídři na konci podepisují, dostat i formulaci o tom, že by k rozšíření došlo do roku 2030, ale pravděpodobně se to tam neobjeví, protože řada evropských států je velmi skeptická k rozšiřování a ty země podle nich stále nejsou připraveny. Na druhé straně Evropská Unie ještě není připravena se zavázat takto k přijetí, takže pravděpodobně nebude možné stanovit žádné konkrétní datum.

Celý vstup (přibližně v čase 7:50) si můžete poslehnout zde.

#EU #Slovinsko #Summit #Balkán

Jana Juzová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: regionalismus, Visegrádská spolupráce, demokratizace a evropská integraci zemí západního Balkánu, proces rozšiřování EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org