Vyfiltrujte si články z období

STVR | 24. října si připomínáme den OSN

Den OSN se oslavuje od roku 1945 kdy do platnosti vstoupila Charta OSN. Pro slovenskou televizi STVR komentovala koordinátorka projektu EuropaSecura Institutu EUROPEUM Veronika Novotná.

Zjistit více

Novinky.cz | Italský recept na nelegální migraci zařízl tamní soud, argumentuje případem z Česka

Italská vláda v čele s Giorgiou Meloniovou se přetahuje se soudy o transporty migrantů, kteří byli zadrženi ve Středozemním moři, do Albánie. Tam chce Itálie vyřizovat jejich žádosti o azyl. Soud v Římě ale v pátek rozhodl o návratu prvních dvanácti uprchlíků zpět na Apeninský poloostrov. Opíral se přitom o rozhodnutí unijního soudu, které má českou stopu. Italský vývoj komplikuje snahy, které si od opatření slibovala i česká vláda. Pro Novinky.cz komentoval zástupce ředitele Institutu EUROPEUM Viktor Daněk.

Zjistit více

Sestry.eu | Kimovi vojáci proti Ukrajině: může zapojení KLDR ovlivnit průběh války?

Severní Korea vstoupila do války proti Ukrajině na straně Ruska. Kyjev očekává od svých partnerů odpovídající reakci. Podle prezidenta Volodymyra Zelenského existují důkazy o tom, že ze Severní Koreje do Ruska míří nejen dělníci, ale také vojenský personál. Situaci pro sestry.eu komentovala výzkumná spolupracovnice Institutu EUROPEUM Tereza Novotná.

Zjistit více

Radio Prague International | Úsporná politika české vlády pod vedením premiéra Petra Fialy je formována jak ekonomickou nutností, tak politickou ideologií

Rostoucí inflace, stagnující mzdy a krize v oblasti bydlení podněcují nespokojenost. Mezitím deficit nadále roste, aniž by se výrazně investovalo do dlouhodobého hospodářského růstu. Situaci pro Radio Prague International komentovala výzkumná spolupracovnice Institutu EUROPEUM Klára Votavová.

Zjistit více

Seznam zprávy | Moldavské referendum ukázalo zranitelnost země. Rusko přidá v tlaku

Moldavské zpravodajské služby loni detekovaly ruské finance v objemu v přepočtu nejméně půl miliardy korun, které sloužily k zastavení stíhání nezákonných politických aktivit, podněcování k protivládním protestům a korupci. Pro Seznam zprávy napsal komentář nerezidentní spolupracovník Institutu EUROPEUM Hugo Blewett-Mundy.

Zjistit více

CNN Prima News | Na plenární schůzi ve Štrasburku se bude rozhodovat o rozpočtu a půjčce Ukrajině

Europoslanci ve Štrasburku se chystají hlasovat o půjčce Ukrajině v objemu až 900 miliard korun. Ta by měla být krytá výnosy ze zmrazeného ruského majetku. Zabývat se budou také unijním návrhem rozpočtu na příští rok, nebo děním v Libanonu. Pro CNN Prima News komentoval výkonný ředitel Institutu EUROPEUM, Martin Vokálek.

Zjistit více

TV Nova | Moldavsko si těsně odhlasovalo směřování do EU

V Moldavsku si v referendu zvolili za ústavní cíl zvolili vstup do Evropské unie. Výsledky byly ale těsné. Téma rozebral ve vysílání TV Nova výkonný ředitel institutu EUROPEUM Martin Vokálek.

Zjistit více

ČRo Plus | Předběžné výsledky moldavského referenda byly velmi těsné. Jak se k nim staví EU?

Moldavsko si zřejmě vloží do preambule svojí ústavy evropskou identitu a proevropský kurz, vyplývá to z předběžných výsledků včerejšího euroreferenda. Kreml, který podle moldavské vlády podporoval odpůrce euroreferenda, už toto hlasování zpochybnil. Pro ČRo Plus okomentoval vedoucí bruselské kanceláře Institutu EUROPEUM Žiga Faktor.

Zjistit více

ČT24 | Moldavsko v referendu podpořilo cestu do EU, prezidentka Sanduová vyhrála první kolo

Moldavané v nedělním referendu hlasovali o ústavním zakotvení vstupu do Evropské unie jakožto cíle země. Po sečtení odevzdaných hlasů se voliči těsnou většinou rozhodli západní směřování země podpořit. Současná proevropská prezidentka Maia Sanduová, která získala nejvíce hlasů v prvním kole souběžných prezidentských voleb, obvinila „zločinecké skupiny“ z podrývaní referenda. Druhé kolo volby hlavy státu se uskuteční 3. listopadu. Pro ČT24 okomentoval zástupce ředitele Institutu EUROPEUM a šéf bruselské kanceláře Žiga Faktor.

Zjistit více

Čro Plus | Recept italské premiérky Meloni na migrační politiku vyvolává otázky

Jen dva dny poté, co Itálie poslala do svých dvou migračních středisek vybudovaných v Albánii první běžence, rozhodl soud v Římě, že se musejí vrátit do Itálie. Dospěl totiž k závěru, že migranti z Bangladéše a Egypta nepocházejí z bezpečných zemí, jak tvrdí migrační úřady, a proto nesplňují podmínky pro přesun do Albánie. Pro ČRo Plus komentoval zástupce ředitele Institutu EUROPEUM, Viktor Daněk.

Zjistit více



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org