Teraz.sk: Politici by sa mali poučiť a nevyhlasovať len tak referendá

Naše Tereza Novotná se vyjádřila pro slovenský Teraz o jednotě postojů států EU vůči Brexit-u a jejich různorodosti v rámci řešení migrační krize.

Naše výzkumná spolupracovníce Tereza Novotná se v článku slovenského deníku Teraz vyjádřila k jednotě postojů zemí EU vůči Brexit-u i různorodosti postojů v rámci řešení migrační krize.

Vec, o ktorej sa veľmi nehovorí, je to, že rokovania o vystúpení by mali kopírovať rokovania o vstupe - len v opačnom smere.

Je zjavné, že všetky aspekty členstva sú také previazané, že sa Británia nemôže dohodnúť len s jedným členským štátom, ale treba zohľadniť aj názory ostatných.

Pri brexite vnímam jednotu členských štátov optimisticky, pri migrácii som skeptickejšia.

Keď sa začne reálne riešiť konflikt v Sýrii, budú fungovať migračné dohody s africkými štátmi a s Líbyou sa nám podarí nadviazať stabilné vzťahy, tak bude možné dosiahnuť nejaké dlhodobé riešenie migračnej krízy.

Keď sa politici z členských štátov neustále sťažujú, že ich Brusel k nejakým rozhodnutiam donútil, a pridá sa k tomu ekonomická a migračná kríza, voličom dôjde trpezlivosť a začnú voliť populistov, ktorí Úniu kritizujú.

Celý článek si můžete přečíst na stránkách Teraz.sk.

#Slovensko #Teraz.sk #Brexit #migrační krize #Velká Británie

Tereza Novotná
Výzkumná spolupracovnice

Expertiza: evropská zahraniční politika, Severní a Jižní Korea a jihovýchodní Asie; Evropská služba vnější činnosti (EEAS), Delegace EU; transatlantické vztahy a obchod; rozšiřování EU a evropské instituce; německá zahraniční a domácí politika (zejména ve východních částech Německa).

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org