INFO.CZ: Analýza: Voliči ukázali, že je Mayová politická mrtvola. Na scénu se vrací liberální demokraté

Náš Vladimir Bartovic se vyjádřil k místním volbám do zastupitelstev v Anglii a Severním Irsku a k aktuální politické situaci ve Velké Británii.

Čtvrteční místní volby do zastupitelstev v Anglii a Severním Irsku ukázaly, jak moc jsou voliči z Konzervativní strany premiérky Theresy Mayové a neschopnosti vlády vypořádat se s brexitem znechucení. Podle průběžných výsledků konzervativci přišli o víc než 1300 křesel a výsledek voleb si za rámeček nedají ani opoziční labouristé, kterým voliči spočítali hlavně jejich lavírování kolem uskutečnění druhého referenda. Skutečným vítězem voleb se naopak stali liberální demokraté a menší politická uskupení, která se většinově staví proti brexitu. Volby, kterými obvykle hýbou lokální témata, tak ovládl právě chaos kolem odchodu země z EU.

Na toto a mnohé další otázky odpověděl Vladimir Bartovič.

Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

#Europeum #EU #Brexit #Theresa May #Liberální demokraté #Konzervativci

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org