ČT24: Jednání o Brexitu dál pokračují

Vladimír Bartovic komentoval pro Studio ČT24 jednání Evropské rady o Brexitu.

Vladimír Bartovic komentoval pro Studio ČT24 jednání Evropské rady o Brexitu. Může jednání přinést něco nového, nebo je na tahu britská strana?

Britská strana odmítá návrhy Evropské komise, respektive tam zůstal jeden sporný bod, to záložní řešení pro irskou hranici, kde Velká Británie s tím nejdříve souhlasila a potom začala trochu ustupovat z toho souhlasného stanoviska, protože požaduje, aby to záložní řešení bylo časově omezené, zatímco EU požaduje časově neomezené záložní řešení. Tedy pokud se nedospěje k nějaké velké dohodě o úpravě vzájemných vztahů během přechodného období, po které ještě Velká Británie zůstává součástí vnitřního trhu EU, tak aby nenastal režim tvrdé hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, to záložní řešení spočívá v tom, že by Severní Irsko spadalo do celního prostoru Evropské unie a tím pádem by nebylo nutné vystavět tam infrastrukturu a kontrolovat kamiony a lidi přecházející severoirskou hranici. 

 Je možné dojít ke kompomisnímu řešení, a pomohlo by, pokud by Velká Británie měla ještě rok navíc v přechodném období?

Celý vstup Vladimíra Bartovice si můžete pustit v archivu Studia ČT24 [11:08 - 18:45].

#Brexit #Evropská rada

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org