ČRo: Volný pohyb pracovníků skončí s Brexitem

Zuzana Stuchlíková odpovídala pro ČRo Plus na otázky týkající se zastavení volného pohybu pracovníku potom co Británie opustí EU.

“Já se domnívám, že to je překvapení, jelikož je to v rozporu s informacemi, které od Britské vlády přicházely v poslední době, kde jisté hlasy říkaly, že bude následovat nějaké přechodné období potom roce 2019, které bude potřeba, právě  aby se zabránilo nějakému šoku pro britskou ekonomiku a koneckonců i evropskou nějakým velmi prudkým ukončením té možnosti cestovat pro pracovníky. Zároveň dneska ráno ministryně vnitra vydala prohlášení, kde se s tímto ztotožňuje – přechodné období bude potřeba. Takže tohle bylo určitě překvapením v tom, že zpráva, která vychází z britské vlády, je velmi nekonzistentní.”

 

“Určitě to tak minimálně vypadá. Bohužel to neni jediný případ, v mnoha případech je pozice britské vlády velmi nejasná a nekonzistentní. Zároveň ministr Louise prohlásil, že už v roce 2019 by měl být v platnosti nový imigrační systém, což v současné době také vypadá jako velmi optimistické prání – zprovoznit v takovémto krátkém časovém horizontu něco tak velmi komplexního.”

“Já o tom nemám v tuto chvíli žádné informace. Britští politici říkají, že je nutné snížit množství lidí, kteří přicházejí do Velké Británie každý rok a to až o stopadesát tisíc, protože se mluví o tom, dostat se pod hranici 100 tisíc lidí ročně, což v současné době víme, že v r. 2016 to bylo přibližně okolo 245 tisíců osob. Ale jakým způsobem by to mohlo vypadat se neví. Jediné co víme o budoucnosti evropských občanů ve Velké Británii je z policy paperu, který vláda Theresy May vydala nakonci června 2017 – kde se počítá s tím, že občané, kteří žijí ve Velké Británii více nežli pět let by měli právo na trvalý pobyt, ti kteří tam jsou méně nežli pět let budou mít právo zažádat alespoň o přechodný pobyt do té doby kdy tam jsou tich pět let a tedy pro ty, kteří by přišli až potom pro ty by platila ty nová pravidla – ale jak by ta pravidla vypadala, zatím specifikováno nebylo a myslím si, že to bude ještě chvilku trvat.”

Celý rozhovor si můžete poslechnout v čase [18:00-23:00] zde.
#Brexit #Theresa May

Zuzana Stuchlíková
Výzkumná spolupracovnice

Expertiza: instituce EU, právní stát, střední Evropa

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org