Český rozhlas Plus: Bruselský summit a Brexit

Náš Vladimír Bartovic byl hostem vysílání Českého rozhlasu na téma vrcholících vyjednávání o odchodu Velké Británie z Evropské unie.

O co všechno tedy v neděli půjde. Je to formální hlasování nebo je to důležitý a dramatický summit? 

Určitě to bude velice důležitý summit, ale zároveň máte pravdu, že samotné hlasování je formální. Vyplývá z článku 50 Smlouvy o Evropské unii, který říká, že ta rada musí kvalifikovanou většinou schválit smlouvu o vystoupení členské země z Evropské unie. Takže proto tam musí být to formální hlasování, ale zároveň to je velice důležitý summit, protože dojde ke schválení smlouvy o vystoupení z Evropské unie a bude se pak čekat na Velkou Británii, jestli také ve svém parlamentu tuto smlouvu schválí. 

Než poputuje tato dohoda do Londýna na schvalování, tak se musí schválit v tom Bruselu. Jak moc to může zkomplikovat postoj Španělska, které teď najednou říká, že kvůli Gibraltaru se mu ta smlouva nezdá?

To samotné hlasování by to zkomplikovat nemělo, protože se opravdu hlasuje kvalifikovanou většinou a Španělsko je jediné, které má výhrady. Samozřejmé není to příjemné, protože to narušuje jednotný blok EU27, který jsme během celého toho vyjednávání viděli. Očekávám, že se snad do té neděle ještě na poslední chvíli podaří Španělsku nějak vyjít vstříc prostřednictvím nějaké deklarace politického závazku, aby se i Španělsko mohlo v tom hlasování připojit k ostatním zemím Evropské unie a smlouvu podpořit. 

Pusťte si celý vstup našeho ředitele v archivu ČRo Plus [00:18:08 - 00:23:26].

#Brexit

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org