ČRo Plus: neformální setkání zemí EU

Náš Vladimír Bartovic komentoval pro Český rozhlas Plus neformální setkání zemí EU, na kterém se probíral především další vývoj Evropské unie.

Náš ředitel Vladimír Bartovic komentoval pro odpolední zprávy na Českém rozhlase Plus mimořádný neformální setkání zemí EU.

Země EU nemají společný jednotný postoj, což se ostatně ukázalo i ve volbě předsedy Evropské rady, kterého nepodpořilo Polsko a odmítlo podepsat závěry Evropské rady; nejedná se však pouze o nejednodu jedné členské země: Unie se začíná poměrně fragmentovat do skupin zemí (v minulém roce se takto profilovala Višegrádská skupina, nejnovější země na jihu Evropy), všechny s jiným názorem a pojetím evropské integrace.

Překvapilo mě pozvání zemí Beneluxu k jednání na dnešním neformálním setkání, jelikož se mělo uskutečnit již v minulém roce, avšak bylo zrušeno bez přílešného vysvětlení – důvodem tedy může být touha zemí Beneluxu lépe poznat postoj zemí V4. Hlavní téma diskuze tak bude další vývoj EU na základě 5 scénářích předložené Evropskou komisí. 

Římská deklarace, jejíž vizi si dnes prezidenti a premiéři EU poslechnou od Donalda Tuska, se nespíš vrátí k hodnotám a důvodům proč evropská integrace v 50. letech minulého století začala. To znamená, že vyzve evropské země a Evropany k jednotě. Hodnoty jako mír, solidarita a spolupráce by se měly opět dostat do popředí, čímž se utvrdí politická symbolika deklarace.

Celou nahrávku si můžete poslechnout níže v čase [15:32 – 20:39]

 

#neformální setkání #Evropská unie #Římská deklarace #summit EU

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org