ČT24: Výsledky mimořádného summitu EU k brexitu

Vít Havelka komentoval pro ČT24 pokračující vyjednávání o brexitu.

Mimořádný summit k brexitu trval asi jen 30 minut. Vše podstatné už bylo předjednáno a dohoda tak byla ze strany EU schválena. Je to ta nejlepší a zároveň jediná možná dohoda pro Velkou Británii, jak tvrdí Jean-Claude Juncker?

To, co zmiňoval pan Juncker, je pozice Evropské unie, on říká, že EU nabídla nejvíce, co mohla a teď je na Velké Británii, zda-li to přijme. Nicméně ze strany Velké Británie těch možností je daleko víc. Britští poslanci se mohou rozhodnout buď shodit tu dohodu ze stolu a jít cestou tvrdého brexitu, nebo ji mohou shodit a instruovat premiérku Mayovou, aby vyjednala jinou dohodu, která bude blíž členství v jednotneém trhu atd.  

Jaký je nejpravděpodobnější scénář budoucího vývoje? Předčasné volby, druhé referendum?

V současné době se může stát v podstatě cokoliv. Pokud všichni poslanci deklarující svůj postoj ho dodrží při hlasování v parlamentu, tak ta dohoda s EU neprojde. V okamžiku kdy by britský parlament dohodu shodil ze stolu, tak tě možností je mnoho, může dojít k tvrdému brexitu, může dojít k tomu, že Velká Británie vezme zpět iniciaci článku 50 a bude nadále členem Evropské unie. (...) V britském parlamentu není většina pro brexit bez dohody, oni se budou bavit o tom, jakou podobu by ten brexit měl mít, v tom nejsou jednotní. V britském parlamentu neexistuje shoda na tom, jak by měla vypadat.

Celý vstup Víta Havelky najdete v archivu Studia ČT24 [37:03 - 43:13].

#Brexit #Theresa May

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org