Info.cz: Trnitá cesta do Evropy. Snahy Severní Makedonie o členství v EU maří další sousedský spor

Naše výzkumná pracovnice Jana Juzová na zpravodajském portálu Info.cz nedávno publikovala článek zabývající se evropskou cestou Severní Makedonie a problémy, kterým tato země v posledních letech čelí. Zaměřuje se především na komplikovaný vztah Severní Makedonie a sousedního Bulharska.

Po překonání neshod s Řeckem však čelí Severní Makedonie další obstrukci ze strany sousedního státu, který je již členem EU. Kvůli přetrvávajícím sporům ohledně výkladu společné historie Bulharsko pohrozilo, že bude vetovat zahájení přístupových jednání se Severní Makedonií. Rozhodnutí evropských lídrů mělo padnout tento týden v úterý, ale zasedání Rady ministrů pro evropské záležitosti bylo odsunuto na 17. listopadu. Nyní probíhají intenzivní jednání mezi oběma zeměmi, navíc s aktivním zapojením Německa, které aktuálně EU předsedá. Z vyjádření evropských i severomakedonských politiků je zřejmé, že pořád zbývá naděje, že se podaří najít kompromis akceptovatelný pro obě strany a Severní Makedonie se na cestě do EU posune zase o kousek dál.

Spor mezi Bulharskem a Severní Makedonií se týká především samotného původu makedonského národa a jazyka a výkladu některých historických událostí. Bulharsko makedonský národ a jazyk prakticky neuznává. Podle tamní vlády byla makedonská národní identita a jazyk uměle prosazovány po druhé světové válce nově vzniklou Jugoslávií v zájmu oslabení Bulharska. Další kontroverzní otázkou je například tzv. fašistická okupace Makedonie bulharskými vojsky během druhé světové války, u které Sofie razantně odmítá označení „okupace“. Tyto a další spory ohledně výkladu historie se následně promítají také do způsobu, jakým se na školách vyučují dějiny. Dlouholetý konflikt mezi Bulharskem a Severní Makedonií měla vyřešit dohoda o vzájemném přátelství podepsaná v roce 2017, po nástupu vlády současného premiéra Zorana Zaeva k moci. Podle této dohody měla být ustanovena komise složená z expertů a historiků, která měla za úkol dojít k objektivnímu výkladu historie. Na druhé straně Bulharsko přislíbilo podporu svého souseda v integraci do NATO a EU.

Celý komentář si můžete přečíst zde.

#EU #Severní Makedonie #Bulharsko

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org