ČRo Plus: Je Johnson opravdu takový chaotik, nebo to hraje? Asi nepovedená strategie, tipuje analytik Šlosarčík

Výzkumný pracovník Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM, odborník na evropskou integraci a profesor na Fakultě sociálních věd UK Ivo Šlosarčík poskytl Českému rozhlasu Plus rozhovor na téma aktuálního dění v parlamentu Spojeného království.

Podle slov Šlosarčíka se události posledních dvou let ve Velké Británii zapíší do učebnic politologie a politické historie. Tamní vývoj lze prý charakterizovat poměrně jednoznačně:

"Chaos, přepisování ústavy. Je velká otázka, jestli to časem bude považováno za kreativní, nebo destruktivní chaos. [...] Dolní sněmovna své premiérce, a teď i premiérovi opakovaně dva roky říká, ať vyjedná lepší dohodu. Paradoxně to samé říká i Johnsonovi, který chce tvrdý, resp. říká čistý, tedy clear, brexit. To, že premiér trvá na datu 31. října, je zřejmě pouze nátlakový prostředek vůči EU. Aby couvla a byla ochotna pozměnit některé klauzule vyjednané dohody."

"Za poslední půlrok se nestala vlastně nic nového, spíš se to posunulo ještě k horšímu a frustrace na straně unijní sedmadvacítky je ještě větší. A k tomu přichází další věc, a to že Unie pořád nechce mít v ruce toho černého Petra, kdy by se pak říkalo, že způsobila tvrdý brexit."

O samotné osobě premiéra Borise Johnsona a jeho (ne)předvídatelné strategii předstíraného chaosu hovoří Šlosarčík takto:

„Když totiž máte pověst člověka, který občas předstírá, že neví, o čem mluví, tak se na něj druhá strana nemůže připravit. Protože neví, kdy předstírá a kdy opravdu neví. Jenže tento obraz nepřipraveného člověka, který tak rád improvizuje, zdá se funguje doma v Británii, ale na druhé straně (v EU) ještě zvyšuje frustraci. Protože to ten evropský úředník nemá rád a vlastně vůbec neví, jak s Johnsonem zacházet.“

Více si můžete přečíst či poslechnout v audio záznamu na webu ČRo Plus

#EU #Brexit #UK #Evropská unie #Boris Johnson

Ivo Šlosarčík
Výzkumný spolupracovník

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org