INFO.CZ: Podpořte moji dohodu o brexitu a odejdu, nabízí Mayová. Proč hra na obětního beránka nevyjde?

Vladimír Bartovic hovořil s redaktorkou serveru Info.cz o současné brexitové situaci a možných scénářích.

O dalším počínání britské premiérky soudí náš Vladimír Bartovic toto:

„Je to strategie Theresy Mayové, která se tímto způsobem obětuje, aby prosadila dohodu dojednanou s Evropskou unií. Podle informací, které máme, to ale stále nebude stačit. Přesvědčila sice část brexitérů, ale zdaleka ne všechny, které potřebuje, a nepřesvědčila ani severoirské unionisty. Pokud by tedy všichni dodrželi, co slibují, nedá se říct, že by její krok byl dostatečný,“ říká pro INFO.CZ ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Vladimír Bartovic.

A jaké má možnosti britská premiérka:

„Myslím, že pokud vláda bude opravdu hodně chtít, tak způsob najde. Existují pro to některé precedenty – může ukončit probíhající schůzi a svolat schůzi novou. To by sice znamenalo vytvoření nového programového prohlášení, nějakým způsobem by to ale šlo. Je to však možné pouze v případě, že by vláda měla pro tento krok většinu. A jestliže nemá většinu ani pro samotnou brexitovou smlouvu, s největší pravděpodobností ji nemá ani pro protlačení dohody přes Bercowa,“ vysvětluje Bartovic.

A mnohé další zodpovězené otázky se dozvíte v článku.

Celý článek si můžete přečíst na webu Info.cz

#Vladimír Bartovic #EU #Brexit #Theresa May #Konzervativní strana

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org