ČT24: Summit o migraci a obraně

Vladimír Bartovic v rozhovoru ve Studiu ČT24 komentoval nadcházející evropský summit o migraci a bezpečnosti.

Vladimír Bartovic v rozhovoru ve Studiu ČT24 komentoval nadcházející evropský summit o migraci a bezpečnosti.

Nemyslím si, že dojde k nějakému posunu, ten odpor středoevropských zemí, posílený vítězstvím Sebastiana Kurze ve volbáchv Rakousku a získáním nového spojence v odporu vůči kvótám, se vůbec nesnížil.

Dalším tématem byla diskuse o Schengenu a dočasných hraničních kontrolách a "strukturovaná spolupráce" v oblasti bezpečnosti.

Strukturovaná spolupráce je nové opatření, které zavedla do evropského práva Lisabonská smlouva a které umožňuje členským zemím, které si to přejí, postoupit dále a integrovat se, nebo dšlat společné projekty v oblasti obrany a bezpečnosti. Od roku 2009, kdy vstoupila Lisabonská smlouva v platnost se o tom diskutovalo, ale až v posleních dvou letech se ty diskuse dostaly do takového stádia, že tady máme kompletní návrh na spuštění prvních projektů, třeba Česká republika se plánuje zapojit.

Probírat se bude i jaderná dohoda s Íránem a přístupové rozhovory s Tureckem. Celý rozhovor je k dispozici v archivu ČT24 v čase mezi [00:00-9:00].

#summit #obrana #bezpečnost

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org