ČT24: Končí dvoudenní schůzka prezidentů V4

Naše Jana Juzová byla v pátek hostem Studia ČT24, kde komentovala končící dvoudenní schůzku prezidentů Visegrádské čtyřky na Slovensku.

Přineslo jednání hlav zemí V4 nějaké překvapivé závěry? 

V tomto ohledu summit nenabídl nic nového, dá se říct, že všechno šlo dle očekávání. Ten význam summitů prezidentů je skutečně především symbolický. Další věc je, že pozice prezidentů se mnohdy liší od pozic, které zastávají vlády zemí V4. (...) U pana prezidenta Kisky je tento rozpor nejvíc viditelný, podobná situace byla i v ČR nějakou dobu zpátky, ale momentálně je tento rozpor nejvíc patrný v případě Slovenska. 

Je jednota V4 opravdu faktická, nebo jen deklarovaná? 

To volání po jednotě v rámci V4 obecně není nic nového, na všech politických úrovních to slýcháme spoustu let. Zdálo se, že ta jednota byla znovu nalezena v souvislosti s takzvanou migrační krizí, na druhou stranu to jen dočasně zakrylo ty rozdíly, které stále přetrvávají. Bylo to teď hodně vidět na úrovni prezidentů, ale i vlády jsou v těchto otázkách nejednotné, například téma Ruska a protiruských sankcí Visegrád velmi hluboce rozdělilo. 

Jaké jsou například názory na to, jakou by měla V4 mít roli v rámci Evropské unie? Pusťte si celý vstup Jany Juzové v archivu Studia ČT24 [15:00 - 22:35].

#V4 #Visegrad #Visegradska ctyrka

Jana Juzová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: regionalismus, Visegrádská spolupráce, demokratizace a evropská integraci zemí západního Balkánu, proces rozšiřování EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org