RTVS: Vztahy České republiky a EU

Ředitel Europeum Vladimír Bartovic v rozhovoru pro RTVS komentoval změny vztahů mezi Českou republikou a Evropskou unií, které jsou negativně ovlivněny momentální politikou České republiky.

Ředitel Europeum Vladimír Bartovic v rozhovoru pro RTVS komentoval změny vztahů mezi Českou republikou a Evropskou unií, které jsou negativně ovlivněny momentální politikou České republiky.

Česká republika má problémy s přijímáním uprchlíků, které dokonce pozastavila, což má negativní dopad na vztahy s Evropskou unií a Evropskou komisí. Podle Bartovice jsou však vztahy mezi Českou republikou a Evropskou unií stále na dobré úrovni.

"Celá tato situace ovlivnila vztahy České republiky a Evropské komise v negativní smyslu, avšak podle mého názoru v porovnání vztahů mezi Evropskou komisí a Polskem, Evropskou komisí a Maďarskem, je stále možné považovat tyto vztahy za celkem dobré."

ČR se též snaží stát pozorovatelem v užší skupině eurozóny kvůli nespokojenosti ohledně její pozice v rozhodovacím procesu, nicméně v důsledku málo aktivní snahy o vstup do eurozóny, je tato role pozorovatele velmi nepravděpodobná.

“Česká republika je dlouhodobě nespokojená se svým postavením, kdy většina věcí v rámci Rady pro finanční otázky se rozhodne v té užší skupině eurozóny a druhý den se to oznámí ostatním ministrům financí členských zemí EU, které neplatí eurem. V této pozici je už mnoho let, nevyhovuje ji to a stále se k tomu vrací. Spíš si ale myslím, že tato iniciativa nebude mít šanci na úspěch, protože Česká republika nedává najevo upřímný zájem o vstup do eurozóny.”

Na základě toho Bartovic okomentoval momentální pozici Slovenska.

"Slovensko je v posledním čase vnímáno v rámci Visegrádské čtyřky jako nejvíce proevropská země. Slovensko ovšem nechce být vnímáno jako země V4, jež je jakýmsi mostem k EU. Naopak dává najevo, že je pro ně důležitější být v jádru Evropské unie a být tou proevropskou zemí, kterou dříve byla právě Česká republika."

Celý rozhovor je k dispozici v archivu RTVS v čase mezi [1:19:45 - 1:22:13]zde.

#v4 #visegradskáčtyřka #eurozona #českárepublika

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org