Pravda.sk: Osladí Matovič Macronovi střední Evropu?

Ředitel našeho institutu Vladimír Bartovic okomentoval pro deník Pravda.sk schůzku slovenského premiéra Matoviče s francouzským prezidentem Macronem.

Odborník na evropskou politiku Vladimír Bartovic tvrdí, že Slovensko by mohlo sehrát pro Francii roli kontaktu ve střední Evropě. "Paříž nebude mít strategický dialog se všemi členskými zeměmi. Ale víme mu vztahy takříkajíc osladit. Například setkáním v Slavkovském formátu s Českem a Rakouskem. Francie může mít také zájem prostřednictvím Slovenska ovlivnit postoje Visegrádské čtyřky a tlačit na obrušování hran. Pro Paříž to může být atraktivní," předpokládá Bartovic, ředitel pražského institutu EUROPEUM.

No expert na druhé straně připomíná, že francouzsko-slovenské vztahy provází nevyužitý potenciál. "Paříž s Berlínem určují agendu EU. Slovensko se více soustředí na Německo a sousedy. Máme však témata, která nás spojují. Podpora jaderné energetiky, eurozóna či sociální pilíř Evropy. Francie bude v prvním pololetí předsedat Radě EU. Po něm následuje Česko. Zde vidím propojení, jak by Slovensko mohly ovlivnit tyto předsednictví," řekl Bartovic.

Celý článek si můžete přečíst zde

#Slovensko #Francie #V4

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org