ČT24: Italské ultimátum EU

Náš Alexandr Lagazzi byl hostem ve Studiu ČT24, kde komentoval italské ultimátum EU v rámci řešení otázky migrační krize.

Jde ze strany Říma jen o nátlakovou rétoriku, nebo by Itálie skutečně mohla přestat přispívat do unijní pokladny?

Domnívám se, že se jedná hlavně o nátlakovou rétoriku – Salvini a Di Maio rádi používají velmi silná slova, když se vyjadřují k tématice, kterou po volbách umí dobře komunikovat především svým voličům. Již v předvolebním období oba dobře věděli, že téma migrace vyvolává v Itálii silné emoční reakce, a jejich rétorika unijního opuštění Itálie v této problematice jim v zásadě vyhrála volby. Druhá možnost, tedy že by Itálie mohla skutečně přestat přispívat od unijní pokladny by znamenala velmi radikální krok vůči evropským partnerům, a vzhledem k situaci například italského bankovního sektoru a ekonomiky obecně bych to považoval za příliš velký hazard i pro Salviniho.

Jak funguje ochrana vnější hranice schengenu a spolupráce zejména s Libyí v této věci?

Problém je právě v tom, že již před volbami byly žlutozelené plány krátkozraké – na jedné straně tam bylo plošné odmítání uprchlíků, jaké nyní v uvozovkách implementuje Salvini, ale na straně druhé snaha tento problém vyřešit tzv. Marshallovým plánem pro Afriku a potažmo přímo například v Lybii je prozatím minimální. Takové kroky se ale pouze postupně snaží zbavit Itálii odpovědnosti za záchranné operace ve Středozemním moři, obcházejíc tak i povinnost migranty převážet na své území a umožnit jim požádat o azyl, a stále přímo neřeší jádro problému.

Jakou podporu má Conteho vláda ze strany Italů ve věci změn migrační politiky?

Právě v návaznosti na jeho návštěvu Washingtonu, kterou Conte podával jako hledání silného spojence pro společné vyřešení situace v Lybii, tak údajné upevňování takových vztahů povzbudilo žluto-zelené voliče k podpoře vlády. Na druhou stranu je ale potřeba mít v paměti volební mapu Itálie, která byla v zásadě rozdělená na 3 velké tábory, které v jisté formě stále existují. Radikální postoj vůči migraci má sice stále podporu u extrémistických voličů žluto-zelené koalice, ale silně pobuřuje nejen opozici, ale i umírněnější voliče převážně Hnutí, kteří přišli právě z řad demokratické strany. V rámci pravicového bloku tu pak je i Berlusconi, který svoje voliče připravuje na další volby, které velmi pravděpodobně postaví proti Salvinimu.

Celý rozhovor si můžete pustit na stránkách ČT24 v čase [35:44 – 44:19].

#Itálie #italská republika #Matteo Salvini #Luigi Di Maio #migrace #migrační krize

Alexandr Lagazzi
Výzkumný spolupracovník

Expertíza: Diplomacie, zahraniční politika EU, Itálie, Čína, mezinárodní bezpečnost, terorismus, behaviorální ekonomie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org