ČT24 90': Nizozemci volí nový parlament

Náš výzkumný pracovník Michal Vít byl hostem ve zpravodajském pořadu 90' ČT24, kde komentoval průběh nizozemských parlamentních voleb.

Náš výzkumný pracovník Michal Vít byl hostem ve zpravodajském pořadu 90' ČT24, kde komentoval průběh nizozemských parlamentních voleb.

Nizozemsko se ukazuje i z pozice imigračního tématu. Je to země, která se s touto problematikou potýká více jak 15 let. Z tohoto pohledu je to ukázka toho, že téma migrace se stává čím dál tím více relevantní linií dělící evropské politiky jednotlivých stranických systémů v Evropské unii a v Evropě obecně. Dále to ukazuje, nakolik jsme posunuli naše vnímání, co se týče relevantnosti jednotlivých témat, a do jaké míry s nimi pracujeme například i v rámci českého kontextu; některé výsledky a fenomény jsme se naučili za poslední dva roky vnímat mnohem citlivěji a emotivněji, než tomu bylo před 5 - 10 lety.

Téma imigrace je spojeno s emocemi a ovládáním. Z tohoto pohledu i z hlediska zkušenosti s nizozemskou politikou, zejména od roku 2002, to není nic nového. To téma se objevuje ve všech parlamentních kampaních, ve větší či menší míře. Tyto volby se konají po obrovském nárůstu po migrační vlně v roce 2015, částečně i 2016; z tohoto pohledu se tomu nelze se tomu divit. Jsou však i jiná témata, která byla v průběhu předvolební kampaně relevantní a která skutečně hýbou racionální diskurzí, která se vede v předvolební kampani.

Celý rozhovor můžete shlédnout v čase mezi [8:52 - 15:30] zde.

#Nizozemsko #parlamentní volby #Geert Wilders #Mark Rutte #migrační krize

Michal Vít
Výzkumný pracovník (do září 2018)

Oblasti zájmu: Politické strany, národní identita, V4

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org