RTVS: Německá deportační politika

Náš výzkumný pracovník Christian K. Lassen pro rádio RTVS komentoval možný dopad plánovaného zrychlení deportační politiky Německa.

Náš výzkumný pracovník Christian K. Lassen pro rádio RTVS komentoval možný dopad plánovaného zpřísnění deportační politiky Německa. V Německu se opět hovoří o urychlení deportací migrantů, kteří nemají nárok na azylovou ochranu. Kancléřka Angela Merkelová na sněmu strany zdůraznila, že situace z loňského podzimu, kdy do Německa přicházelo tisíce uprchlíků, se nesmí zopakovat. Místopředseda její strany vyžaduje, aby se z Německa vyhostili i nemocní migranti. Začátkem roku vznikne v Berlíně úřad pro odmítnuté přistěhovalce, který by tak dohlížel na jejich odchod.

Jsou tam logistické problémy. Navíc administrativní proces vyhoštění je velmi komplikovaný. Často je to proti jejich vůli. Je třeba je najít, zorganizovat odchod a ujistit se, že se mají kam vrátit. Podle mého názoru je to, že vláda vyhostí takový počet lidí je populistický slib, který může být kontroverzní i z toho hlediska, že nemusí být dodržena lidská práva, a to zejména v zemi, kde se z bezpečné zóny může velmi rychle stát zóna nebezpečná.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v čase [13:13-15:35] zde.

#RTVS #migrační krize #migrační politika #Německo #Angela Merkel #azyl

Christian Kvorning Lassen
Zástupce ředitele & vedoucí výzkumu

Expertiza: Migrace/evropská migrační krize, zahraniční politika EU, mezinárodní právo týkající se humanitárních intervencí, skandinávská politika, populismus

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org