Denník N: Němci i Britové varují - Rusko chce narušit naši demokracii

Náš zástupce ředitele Martin Michelot pro slovenský Denník N hovořil na téma sílícího ruského vlivu v zemích Evropské unie.

V návaznosti na nedávné i budoucí události, které zásadně ovlivnily nebo teprve ovlivní směřování evropské integrace, se vynořuje stále více zpráv o vlivu Ruské federace, která skrze podporu jedné strany v těchto situacích hájí své mocenské zájmy v Evropě. Jako nejaktuálnější příklad může sloužit současný vývoj prezidentských voleb ve Francii, o kterých byla řeč i v rozhovoru s Martinem Michelotem.

V čom je Rusko neuveriteľne dobré, je to, ako dokáže hrať na naše rozdiely a strach. Vo Francúzsku má Putin extrémne blízko k Národnému frontu, ruské financie pomohli zaplatiť jeho kampaň. A prijímanie a štátne ocenenia pre Le Penovú ju doma legitimizujú v časti francúzskej populácie, ktorá nemá tak kritický pohľad na Rusko.
 

Vše nasvědčuje tomu, že v Elysejském paláci v květnu příštího roku usedne kandidát s výrazně smířlivějším postojem vůči Rusku než jak tomu bylo doposud, ať už jím bude Francois Fillon nebo Marine Le Pen. I z důvodu takového rozložení sil se nyní podle Martina Michelota pozornost Ruska napře na politickou situaci v nejsilnější zemi EU, Německu.

Celý článek si přečtěte zde

#Francie #Rusko #volby #vliv

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org