ČT24: Emmanuel Macron o budoucnosti EU

Náš výzkumný pracovník Michal Vít se vyjádřil pro ČT24 ohledně projevu Emmanuela Macrona a jeho vizi vysokorychlostní Evropy, kterou představil na pařížšké Sorbonně.

Náš výzkumný pracovník Michal Vít se vyjádřil pro ČT24 k projevu Emmanuela Macrona a jeho vizi vysokorychlostní Evropy, kterou představil na pařížšké Sorbonně.

Podle Michala Víta se Francie nestává dominantnějším hráčem, pouze si uvědomuje, že je druhým největším státem Evropské unie. Tuto pozici chce využít právě po  odchodu Velké Británie z EU a po volbách v Německu. 

"Francie se pokouší využít této situace, a především Brexitu, ale musí k tomu získat partnery a to je právě tím důležitým cílem Emmanuela Macrona."

Francouzský prezident často zdůrazňuje partnerství a spolupráci s Německem, přičemž toto spojenectví je zdůrazňováno prakticky od začátku integračního procesu. 

"Využití Německých voleb je prostorem, na který všichni čekali. Po několika klíčových volbách ve Francii, a klíčových volbách v Německu, bude chtít kancléřka Angela Merkelová, pokud zůstane v současné pozici, zanechat jakýsi evropský odkaz svojí politiky a k tomu Emmanuel Macron přistupuje jako k výzvě, jak on sám se může zasadit do odkazu integračního procesu."

Emmanuel Macron prosazuje vícerychlostní Evropu, což je logickým vyústěním velkých evropských hráčů, kterým se nelíbí vkládání energie a úsilí do některých členských států.

"Ti, kteří chtějí činit více v evropské integraci jsou vyzváni a mohou tak dělat, na druhou stranu státům jako Česká republika tyto představy příliš nesedí, jak z hlediska politické stránky, tak z hlediska samotných výsledků, co to pro ně může celkově znamenat. Například společný ministr financí není tolik důležitý. Mnohem podstatnější je harmonizace sociální standartů v rámci Evropské unie, která by měla i pro země jako je Česká republika mnohem fatálnější dopad."

Francouzská vláda chce v rámci nové dominance po odchodu Velké Británie udělat z Paříže nové hlavní finanční centrum Evropy. K tomu aby tento krok dosáhl svých předpokladů musí nejprve vytvořit atraktivní prostředí. Francouzská vláda nemůže vytvářet něco, po čem není poptávka a nejsou k tomu připraveny prostředky. 

"Toto je jakási snaha o obnovení Francie jako přitažlivé místo v rámci Evropské unie, aby tady tuto pozici zcela nevysála pozice Německa, které k tomu přišlo svými reformami a politickým vývojem za posledních 15 let."

Francouzský prezident též hovořil o nutné spolupráci Evropské unie a Afriky, přičemž téma kvót, jako politického nástroje, je mrtvé. 

"Důležité je nastolit prostředky, které budou jednotící pro celou Evropskou unii a v tom kvóty nehrají příliš zásadní místo."

Celý rozhovor je k dispozici v archivu ČT24 v čase mezi [3:01-8:35] zde

#Emmanuel Macron #Francie #Budoucnost #Paříž #ČTK

Michal Vít
Výzkumný pracovník (do září 2018)

Oblasti zájmu: Politické strany, národní identita, V4

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org