ČRo: Politický program kandidátů francouzských prezidentských voleb

Náš zástupce ředitele Martin Michelot pro Čro komentoval politický program kandidátů francouzských prezidentských voleb.

Náš zástupce ředitele Martin Michelot pro Čro komentoval politický program kandidátů francouzských prezidentských voleb.

Podle předvolebních průzkumů představitelé tradičních stran Francois Fillon a Benoit Hamon zatím zaostávají za dvojicí Marine Le Penová a Emanuel Macron, je tedy možné tyto volby interpretovat jako určitou vzpouru proti tradičním politickým stranám?

Ano samozřejmě, mnoho lidí bude v těchto volbách hlasovat proti současnému systému a proti tradičním politickým stranám. Potvrzuje to ostatně i fakt, že dva kandidáti Jean Luc Mélenchon a Marine Le Penová mají podle předvolebních průzkumů dohromady až 43 procent hlasů. Navíc musíme si uvědomit, že velká většina voličů nebude volit Marine Le Penovou pro její názory a postoje, ale právě jako projev odmítnutí tradičních politických stran. Republikáni ani Socialisté nedokázali Francii i přes sliby vyvézt z ekonomické krize. Nepodařilo se jim ani úplně urovnat německo-francouzské vztahy v Evropské unii. Stejně jako v dalších demokratických státech, jako například v Řecku, je ve Francii patrný vzestup proti systémových stran.

Je tedy možné interpretovat současnou politickou situaci ve Francii jako výsledek ekonomické stagnace nebo určité krize?

Ano, ale jde taky o to, že francouzský ekonomický model je dále neúnosný a nefunkční stejně jako sociální mobilita, nebo rovnost příležitostí. To jsou přesně body, na které proti systémové strany Jeana Luca Mélenchona nebo Marine Le Penové poukazují. Tradiční politické strany mají obvykle problém se s těmito jevy vypořádat. Situace ve které se nachází socialista Benoit Hamon, je důkazem krize tradičních politických stran. Předvolební průzkumy mu předpovídají méně než 10 procent hlasů, a to je pro socialisty skutečně velká potupa.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v čase mezi [16:20 - 16:33] zde.

#Francie #prezidentské volby #Marine Le Pen #Emmanuel Macron

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org