ČRo: François Fillon jde do posledního boje. Na pomoc si bere populismus a Trumpa

Martin Michelot pro Rozhlas.cz o kandidátu do francouzských voleb Françoisu Fillonovi.

Martin Michelot se vyjádřil k Françoisu Fillonovi a jeho volebnímu tažení ve francouzských volbách, které proběhnou 23. dubna a 7. května. 

Přinejmenším v komunikaci je zde dost podobností s Trumpem: hádání se s novináři o velikosti davů, obviňování ze šíření falešných informací, hádání se se soudci, tvrzení, že byl odposlouchávaný bez jakéhokoliv důkazu a nejnověji jeho obsese s úniky informací. Ještě i jeho tým si uvědomuje jeho ‘trumpizaci’.

Spíše než Fillonovo osobní rozhodnutí pokračovat byl skutečným faktorem nedostatek vhodné náhrady. Alain Juppé reprezentoval opačné křídlo strany, které utrpělo porážku v primárkách. Proto mohli mít pocit, že by byla zrada voličů dát tam někoho z liberálního křídla. Voliči chtěli někoho, kdo reprezentoval myšlenky jako François Fillon a proto nebyl nikdo, kdo by byl přirozenou náhradou.

Podle průzkumu si 70 % dotázaných Francouzů myslí, že měl Fillon po provalení skandálu odstoupit. Zprávy o zmatku v republikánské straně naznačují, že tuhle možnost část členů nejspíš zvažovala. Nakonec ale podle všeho rozhodl čas, nedostatek jiných kandidátů a Fillon samotný. “Spíše než Fillonovo osobní rozhodnutí pokračovat byl skutečným faktorem nedostatek vhodné náhrady. Alain Juppé reprezentoval opačné křídlo strany, které utrpělo porážku v primárkách. Proto mohli mít pocit, že by byla zrada voličů dát tam někoho z liberálního křídla. Voliči chtěli někoho, kdo reprezentoval myšlenky jako François Fillon a proto nebyl nikdo, kdo by byl přirozenou náhradou.

François Fillon se svou seriózní povahou reprezentoval něco, co Francouzi u prezidenta neviděli od časů Mitteranda. Na to, aby vrátil prezidentovi image vážnosti byl Fillon perfektní - to je to, proč si ho zvolilo jádro republikánů. Viděli ho jako seriozního a čistého politika.

 

Celý článek najdete na Rozhlas.cz

#François Fillon #populismus #francouzské volby #Francie

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org