ČRo: Macron francouzským prezidentem

Náš ředitel Vladimir Bartovic odpovídal pro Rozhlas na otázky týkající se Emmanuela Macrona – nového francouzského prezidenta.

Komentář k otázce, zda bude Macron svůj postoj k jednotlivým zemím EU přitvrzovat: 

Bude, ale já si myslím, je to můj osobní názor, že je to dobře. Je na čase, aby se EU konsolidovala. Znovu se nastavily a začaly dodržovat pravidla na základě kterých doposud EU fungovala a jsou některými zeměmi nyní zpochybňovány. Nemyslím si, že přichází s něčím novým. Takováto kritika některých středoevropských zemí jako je Madarsko nebo Polsko nezaznívá jen od něj, zaznívá i od mnoha jiných představitelů Evropské Unie. 

Na otázku zda ČR bude podporovat návrh Macrona na nového evropského ministra financí, se Vladimír Bartovic vyjádřil takto:

No, to si nejsem jistý. To je otázka. Tím, že ČR není součástí eurozóny, bych očekával, že se bude snažit brzdit další integraci eurozóny, protože tím, že je mimo se bude cítit ohrožená a bude cítit určité ohrožení tím pokračujícím zintenzivňováním vzájemných vztahů a budování tzv. governance – neboli vlády eurozóny, která by ohrožovala zájmy České republiky. 

Celý rozhovor si můžete poslechnout v čase [22:20-28:00] zde.

#Emmanuel Macron #prezident #Francie #francouzské prezidentské volby

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org