iDnes: Le Penová vsadila na osobní útoky, konflikty vyvolával i Macron

Náš Martin Michelot se v rozhovoru pro iDnes.cz vyjádřil k francouzským prezidentským volbám, kde představil hlavní téma diskuze kandidátů druhého kola a jejich volební taktiky.

Macronova taktika je v kontextu francouzských voleb poměrně komplikovaná. Tradičně se kandidáti ve druhém kole přesouvají více do středu politického spektra, on už ale středový kandidát je. Proto se snažil zaměřit na část elektorátu, která podle něj mezi jeho voliči chybí. Macron je také považován za celkem slabého kandidáta v otázce mezinárodních vztahů a boje proti terorismu, takže musel prokázat, že je v těchto tématech věrohodný. A za třetí, v prvním kole jsme Macrona nikdy neviděli konfliktního. To je ovšem poměrně důležité, voliči musí vidět kandidáta, který jako prezident dokáže hájit francouzské zájmy. Proto se teď pouštěl do konfliktů s Le Penovou.

Macronův problém je, že kandiduje mimo systém zavedených stran a v regionech nemá ustálenou základnu. Zatím oznámil jen 14 kandidátů z 577. Když nyní vyhraje, nastane kampaň ve stylu blitzkrieg - podívejte, dali jste mi 60 procent hlasů, teď mi musíte zajistit většinu v parlamentu. Nedokážu říct, jestli to bude fungovat, protože ve Francii taková situace ještě nikdy nenastala. 

Pokud teď vyhraje Le Penová, většinu křesel v červnu určitě nezíská, protože její strana není dostatečně silná a nemá dostatek dobrých, „normálních“ kandidátů. Ačkoli teď ve Francii vůči Národní frontě převládá určitá apatie, myslím si, že kdyby Le Penová vyhrála, vzedme se obrovské protestní hnutí, aby nezískala další moc.

Celý článek si můžete přečíst na stránkách iDnes.cz.

#Francie #francouzské prezidentské volby #Emmanuel Macron #Marine Le Pen #legislativní volby

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org