RTVS: Prezidentské a parlamentní volby ve Francii

Náš zástupce ředitele Martin Michelot pro Rádio Slovensko komentoval nadcházející prezidentské a parlamentní volby ve Francii.

Náš zástupce ředitele Martin Michelot pro Rádio Slovensko komentoval nadcházející prezidentské a parlamentní volby ve Francii. I přestože se pozornost médií i politiků soustředí především na prezidentské volby, důležité jsou i volby parlamentní, které se mají konat v červnu. Hrozí totiž, že politický systém ve Francii bude ochromený a hlava státu nebude svůj politický program schopna zrealizovat, protože by jej parlament blokoval.

Prezidenta si Francouzi volí přímo. Je skutečným politickým lídrem: jmenuje premiéra, který je v čele vlády. Je mimořádně důležité pro prezidenta a vládu, aby měli většinu v parlamentu. To se podařilo současnému prezidentu Hollandovi. Proto 80 % návrhů zákonů dostalo zelenou.

Problém nastane, pokud je prezident z opačného politického spektra, než je strana, která vyhraje parlamentní volby a hlava státu si nedokáže zajistit většinu v parlamentu. Prezident tak může skončit pouze jako politická figurka a musí tolerovat premiéra, který je vůči němu v opozici. Podle současných průzkumů veřejného mínění je favoritem druhého kola centrista Emmanuel Macron.

Nepojí se s žádnou stranou, ani s levicí, ani s pravicí. Chce na politickou scénu přinést něco nové. Aby získal většinu v parlament, vláda by musela být složena i z levicových i pravicových sil. Aby zákon prošel, musí se s nimi dohodnout.

Mnohem horší scénář by nastal, pokud by se prezidentkou stala ultrapravicová kandidátka Marine Le Penová. Její Národní fronta se ještě nikdy výrazněji v parlamentních volbách neprosadila, tudíž většinu v parlamentu by se ji pravděpodobně získat nepodařilo. 

Parlament by její vládě nemusel vyjádřit důvěru a to ani napodruhé. Navíc pokud by i zastavila vládu, kterou by Národní shromáždění schválilo, měla by problém se schválením svých zákonů.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v čase [14:24 - 17:00] zde.

#Francie #prezidentské volby #parlamentní volby #Národní shromáždění #Marine Le Pen

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org