TN.cz | Migrační pakt: ANO nebo NE? Veřejnost je v názoru rozdělená

Zastánci nového migračního paktu tvrdí, že současný stav je neefektivní a způsobuje akorát zmatek. Naopak podle kritiků nové dohody aktuální stav umožňoval větší flexibilitu při zpracovávání migrace. S kým ale souhlasí více voličů? A věří v bezpečnost a ochranu, kterou nám přináší členství v NATO? Institut EUROPEUM si ve spolupráci s agenturou STEM nechal vypracovat průzkum, výsledky pro TN.cz prezentoval zástupce ředitele Institutu EUROPEUM Viktor Daněk.

Jen 13 % lidí uvedlo, že má zhruba představu, co by migrační pakt přinesl. I když jsme pak následně přiblížili výhody a nevýhody migračního paktu, tak se ukázalo, že je veřejnost rozdělená v názoru, zda by mohl migrační pakt pomoci proti současnému stavu nebo ne. Ukazuje se, že lidé na to neměli v zásadě žádný silný vyhraněný názor ještě do samotného závěru a ten názor si utvářejí až teď na základě argumentů, které zaznívají ve volební kampani.

Ukazuje se, že většina lidí, tedy asi dvě třetiny dotazovaných, tuto důvěru ve spojence mají. Naopak třetina dotazovaných o tom pochybuje. O něco častěji toto zvýrazňovaly ženy, naopak v případě mladší generace dotazovaných vidíme, že má ve spojence větší důvěru. Dlouhodobě také vidíme, že ta hlavní obava panuje ze strany Ruska, pokud jde o zahraniční hrozby.

Vstup k Severoatlantické alianci a následně i k migračnímu paktu si můžete poslechnout v rámci debaty kandidátů do Evropského parlamentu od 17:34 a 47:48 zde.

#Migrační pakt #Evropský parlament #Volby

Viktor Daněk
Zástupce ředitele

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org