Notre Europe: Andrej Babiš, vítěz parlamentních voleb v České republice.

Vítězem českých parlamentních voleb se stal takzvaný český Trump nebo Berlusconi. Andrej Babiš se svým hnutím ANO zvítězil s 29,64% čímž získal 78 křesel. Celou povolební situaci komentuje náš Martin Michelot.

Vítěz českých parlamentních voleb se stal takzvaný český Trump, nebo Berlusconi. Andrej Babiš je však v nelehké situaci, jelikož ze zbylých 8 stran, které se dostaly do poslanecké sněmovny, většina odmítá jakoukoliv spolupráci s právě zmiňovaným Andrejem Babišem i jeho celým hnutím ANO. 

Andrej Babiš chce sestavit většinovou vládu o 101 křeslech z celkových 200 v Poslanecké sněmovně. Se svými 78 poslanci mu tedy schází 23 poslanců. Vzhledem k tomu, že je pro něj nejlepší varianta o jednom koaličním partneru, tak jedinou stranou, která by mu mohla pomoct sestavit vládu, by byla ODS s 25 poslanci.  

Pro ODS je však zcela nepřípustné jít do vlády s trestně stíhaným Andrejem Babišem a současně i s jeho hnutím ANO. Postavení Andreje Babiše je tedy oslabeno a to z části vyšetřování jeho osoby samotným Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF).

Celá situace se může zkomplikovat na základě jednání a výsledné zprávy OLAF, která může celé postavení ANO značně oslabit a tudíž pro něj bude velice obtížné najít koaliční partnery.

Celý komentář k volbám od Martina Michelota, ve francouzském jazyce, najdete v pravém rohu v podobě PDF. 

#Election #Volby #Volby 2017 #Andrej Babiš #ANO #Government

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org